با توجه به گزارش های ثبت شده میتوان گفت که متداولترین پدیدهها و رخدادها شامل طوفانها و سیلها هستند که در حدود 75 درصد کل رخدادها را تشکیل میدهند. در میان رخدادهایی که انسانها را تحت الشعاع قرار میدهند، میتوان به خشکسالی که حدود 5 درصد گزارشهای ثبت شده را به خود اختصاص داده است و دارای بیشترین اثرگذاری (با توجه به وسعت این پدیده و تاثیر گذاری آن بر مسائل مربوط به کشاورزی و مدیریت منابع آب) است، اشاره داشت.
آسیا بیشترین میزان مواجه با چنین رخدادهایی را در سال برخوردار است. برای نمونه میتوان به خشکسالیهای سالهای 1987، 2002 و همچنین 2015 اشاره کرد که حدود 350 میلیون از ساکنین این مناطق را تحت تأثیر قرار داد. با توجه به تغییرات اقلیم، تناوب رخدادهای مختلف مانند تندبادها و همچنین آتشسوزی جنگلها افزایش پیدا کرده است.
افزایش دما سبب ایجاد موجهای گرمایی و شرایط بد آب و هوایی نیز گردیده است. جدول1 نشان دهنده مزایا و کاربردهای مشاهدات زمین در این مبحث میباشد. برای نمونه در خصوص محصولات شاخص، سامانه کوپرنیک به لحاظ مالی کشاورزان را در نواحی دوردست حمایت میکند. این محصولات برای کشورهای توسعه نیافته که گزینه دیگری در آنها موجود نیست و یا گزینههای بیمه محدود هستند، قابلیت کاربرد دارد.
کوپرنیک با محافظت از مزرعه داران و دامداران، به آنها کمک میکند که تجارت خود را بهبود ببخشند. همچنین با فعالسازی سامانه CEMS در کوپرنیک، سازمانهای حمایت مدنی و تیمهای نجات به اطلاعات مهمی که به منظور مداخله زمینی، تحلیل محدوده سانحه و شناسایی نواحی بحرانی دست خواهند یافت که به منظور نجات یا تغییر وضعیت زیرساختها مانند پلها و جادهها به کار گرفته میشود.
این مثال ورای مزایای اولیه بوده و در واقع در هنگام وقوع حوادثی مانند زلزله، آتشسوزی، طوفان و غیره و به منظور پاسخدهی دارای مزایای مختلف اجتماعی و اقتصادی و محیط زیستی است.
رسیدن به وضعیت اولیه دریاچه
وی در پاسخ به این سوال که آیا این دریاچه به وضعیت اولیه خود رسیده است یا خیر، گفت: بیشترین مقدار سطح آب این دریاچه در سالهای اخیر مربوط به اواخر دهه ۷۰ میشود و در حال حاضر وضعیت دریاچه ارومیه به گونهای است که در حال نزدیک شدن به میزان سطح آب دهه ۷۰ است.
وی تاکید کرد: در صورتی که این بارندگیها را به صورت ممتد در سال آینده داشته باشیم، میتوانیم شاهد احیای این دریاچه باشیم.
منصورپور با تاکید بر اینکه در حال حاضر این دریاچه بیشترین میزان آب را در ۱۰ سال اخیر داشته است، ادامه داد: علاوه بر آن تراز آب این دریاچه نیز رکورد ۱۰ ساله را ثبت کرده است.
وضعیت بارندگیها در دو سال ترسالی
مدیرکل سنجش از دور سازمان فضایی در خصوص وضعیت بارشها در سالهای اخیر، توضیح داد: بررسی تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که از دی تا اسفند ماه سال گذشته بیشتر بارندگیها در شمال غرب و جنوب شرق کشور بوده، ولی از فروردین ماه سال جاری بیشترین بارندگیها را در بخشهای جنوبی کشور داشتیم و این بارندگیها موجب آبگیری تالاب “جازموریان” و “هامون”ها شده است.
منصورپور، ایجاد دریاچه در بخشهای مرکزی کشور در منطقه “زواره” و آبگیری تالابها در مناطق کویری کشور را از دیگر مزایای بارندگیهای اخیر دانست و یادآور شد: در مجموع میتوانیم بگوییم امسال از لحاظ میزان بارندگی سال خوبی برای بخشهای جنوبی بود.
وی اضافه کرد: با ادامه این روند امیدواریم کمبود آب در تابستان سال جاری نداشته باشیم، ولی همواره صرفهجویی و استفاده بهینه در مصرف آب باید رعایت شود.